Ystävänpäiväsydämet Lovilta

YSTÄVÄNPÄIVÄ – VUODEN VAALEANPUNAISIN PÄIVÄ <3

”Ystävyys ei ole iso asia – se on miljoona pientä asiaa.” -Paulo Coelho

Lähestyvää Ystävänpäivää on mahdotonta olla huomaamatta. Yhtäkkiä kaikki ympärillämme on sydämenmuotoista ja vaaleanpunaista. Ilmassa on ystävyyttä, ihastusta ja rakkautta.

Ystävänpäivänä muistamme ystävimme, mutta myös ripaus romantiikkaa ja oman rakkaan muistamista kuuluu päivän teemaan.

MITÄ YSTÄVYYS OIKEIN ON?

”Ystävä ei huomaa rikkinäistä aitaasi vaan ihailee kukkivaa puutarhaasi.” -Tuntematon

Encyclopædia Britannica, vanhin englanninkielinen tietosanakirja, kuvailee ystävyyttä seuraavalla tavalla: ”Ystävyys, kestävän kiintymyksen tila, arvostus, läheisyys ja luottamus kahden ihmisen välillä. Kaikissa kulttuureissa ystävyyssuhteet ovat tärkeitä ihmissuhteita läpi elämän.”

Muumipeikko ja Niiskuneiti ovat hyviä ystäviä.
Lovin Muumipeikko ja Niiskuneiti ovat hyviä ystäviä aivan kuten Tove Janssonin kirjoittamissa muumitarinoissa

Tuota kaikkea ystävyys juuri on ja vielä niin paljon enemmän. Ystävä on henkilö, jonka seurassa haluaa viettää aikaa ja jonka kanssa keskustelu on vaivatonta, mutta toisaalta myös hiljaisuus on miellyttävää. Hän on henkilö, joka tuntee sinut ja kulkee vierelläsi, kun olet parhaimmillasi, mutta varsinkin, kun et ole. Ystävän kanssa voi jakaa hyvin ilmeisiä yhteisiä kiinnostuksen kohteita, kun taas toisinaan ulkopuolisen voi olla vaikea huomata, mikä ystävyksiä yhdistää. Jokainen ystävyys on omanlaisensa, mutta jokainen ystävyys on kultaakin kalliimpaa.

YSTÄVÄNPÄIVÄN USKOMUKSIA JA TAPOJA

“Oletko ystäväni?”

Ystävänpäivä on vanha juhla. Nykyisen ystävänpäivän ensimmäisenä esikuvana voidaan pitää antiikin Roomassa jumalatar Junon ja jumala Panin kunniaksi vietettyä Lupercalia-juhlaa, jota vietettiin 15. helmikuuta.

Myöhemmin, vuonna 350, päivä omistettiin roomalaiselle pyhimykselle Valentinukselle, rakastavaisten suojelijalle. Tarinat kertovat, että noina aikoina roomalaisten sotilaiden avioitumista ei katsottu hyvällä. Avioliiton ja kotona odottavan perheen katsottiin heikentävän sotilaiden taistelutahtoa. Valentinus, tuo vanha romantikko, uskoi kuitenkin rakkauteen ja vihki nuoriapareja salaa. Valitettavana rangaistuksena tästä, Valentinus määrättiin kuolemaan ja hänen kuolinpäivänsä, 14. helmikuuta on tänäkin päivänä ympäri maailmaa pyhitetty rakkaudelle.

Englannissa ja Ranskassa rakkauden täyteistä juhlaa on vietetty jo 1300-luvulla, mutta varsinaiseksi juhlapäiväksi päivä julistettiin Englannissa vuonna 1537. 1800-luvulla Ystävänpäivän juhliminen rantautui myös Yhdysvaltoihin, jossa se on suuri romanttisen rakkauden juhla.

Suuriin juhliin liittyy usein suloisia uskomuksia ja tapoja. Jotain ystävänpäivän voimasta kertoo se, että jopa lintujen on uskottu löytävän itselleen kumppanin juuri Valentinuksen päivänä. Nuoret, naimattomat naiset puolestaan jännittivät uloslähtöä tuona rakkauden päivänä, sillä ensimmäinen vastaan astellut mies olisi juuri se oikea.

Ihastuttava tapa on ollut myös nimettömien Ystävänpäiväviestien lähettäminen salaisille ihastuksen kohteille. Oletko sinä koskaan kirjoittanut korttiin romanttisia sanoja Will you be my Valentine? ja kirjoittanut lähettäjän nimenkohdalle vain arvoituksellisen salanimen?

YSTÄVÄNPÄIVÄ SUOMESSA

”On parempi kävellä ystävän kanssa pimeässä kuin yksin valossa.” -Helen Keller

Ystävänpäivää vietetään Suomessa sananmukaisesti ystävien ja ystävyyden juhlana, mutta myös romanttiset rakkaudet huomioidaan. Ystävänpäiväkortteja ja -lahjoja lähetetään ja annetaan niin ystäville ja perheenjäsenille kuin ihastuksen ja rakkauden kohteillekin.

Ystävänpäivän juhliminen saapui suomeen varsin myöhään, vasta 1980-luvun lopulla. Viralliseksi juhlapäiväksi kalenteriin Ystävänpäivä merkittiin vuonna 1996.

Sydämin kuorrutettuja kortteja, herkullisia suklaita, kukkakimppuja ja pieniä lahjoja vaihdetaan. Mennään yhdessä syömään tai kahvitellaan kotona. Otetaan ystävää kädestä kiinni ja lähdetään yhdessä kävelylle. Vietetään aikaa niiden kanssa, jotka on sydämissämme erityinen paikka. Kouluajaltani muistan, että Ystävänpäivän aikaan järjestettiin rusettiluistelu, jossa etsittiin pareja luistelukentällä. Onkohan tämä perinne vielä voimissaan?

Ystävänpäiväkattaus kahdelle
Lovi-sydämet viimeistelevät ystävänpäiväkattauksen.

Ystävänpäiväkortteja lähetetään valtavia määriä myös meillä Suomessa. Vaikka sähköiset kortit ja muut samankaltaiset tervehdykset ovat yleistyneet, perinteinen postikortti pysyy yhä suosituimpana muistamisen muotona. Kirjoitin äskettäin blogipostauksen nimenomaan Ystävänpäiväkorteista. Käy lukemassa myös se!

LÄHETÄ YSTÄVÄNPÄIVÄTERVEHDYS AJOISSA

Ystävänpäivän aikaan postinlajittelijoilla ja -kantajilla on tavanomaista enemmän töitä tehtävänä, joten muista lähettää Ystävänpäivätervehdykset ja -lahjat ajoissa. Kurkista Lovin valikoimaan ja valitse sopivat yllätykset rakkaillesi.

Litteät, muovittomittomat Lovi-tuotteet on helppo lähettää.
Litteät, muovittomittomat Lovi-tuotteet on helppo lähettää.

Jos et keksi mitä kirjoittaisit ystävänpäivätervehdykseen, minulla on sinulle ehdotus. Tuntemattomaksi jäänyt henkilö on kirjoittanut:

”Sinun takiasi nauran vähän kovemmin, itken vähän vähemmän ja hymyilen paljon enemmän.”

Tämä pieni lause ilahduttaa varmasti ystävääsi.

Ihanaa Ystävänpäivää!