Muumit Tove Janssonin Muumi-kirjoissa

MUUMIT OSANA JOKAPÄIVÄISTÄ ELÄMÄÄ

Muumit kulkevat kanssamme alusta alkaen. Ne ovat kaikkialla. Heräämme aamuun siemailemalla aamukahvimme muumiaiheella kuvitetusta mukista. Kirjoitamme elämämme tärkeät tapahtumat kalenteriin, jonka kanteen on kauniisti piirretty muumilaakson asukas. Ja päivän kääntyessä iltaan peittelemme lapsemme muumikuvioituihin lakanoihin, lähettäen heidät uneksimaan pienistä vaaleanpunaisista pilvistä ja suurista seikkailuista.

Muumit Lovilta. Muumipappa ja Hattivatit.

Eikä kyse suinkaan ole vain muumien konkreettisesta näkymisestä arjessamme. Pikemminkin on kyse siitä, mitä muumit ja niistä kertovat tarinat ovat meille tarjonneet, siitä mitä olemme tallentaneet tarinoista sisimpäämme. Muumien elämän filosofia, tarinoiden monikerroksellisuus ja hahmojen oivaltavat lausahdukset kulkevat mukanamme luontevalla tavalla, osana meitä itseämme.

LAPSILLE JA AIKUISILLE

Kasvaessamme, muumit kasvavat mukanamme. Tutuista tarinoista löytyy yllättäen jotain aivan uutta, uusia näkökulmia ja uusia ajattelemisen aiheita. Lause, joka hetki sitten jäi huomiotta, on tänään täynnä merkitystä. Aiemmin niin tutussa hahmossa onkin jotain erilaista, puoli jota ei aiemmin nähnyt lainkaan.

Muumit Tove Janssonin muumikirjojen sivuilla.

Muumitarinat ovat oivallista viihdettä perheen pienelle yleisölle, mutta kertomuksiin uppoutuu vaivatta myös varttuneempi lukija. Meille muumien kanssa kasvaneille on erityisen mieluisaa palata takaisin muumilaakson tunnelmaan ja esitellä muumit myös seuraaville innostuneille kuulijoille. Tosin, pieni sensuuri tulee toisinaan tarpeeseen. Kun kainalossa kuuntelee, ja muumien maailmaan astelee oma kolmivuotiaani, on kertomusten hurjimpien käänteiden kohdalla syytä hieman pehmittää sanomaa. Jännittävimmät kohdat luetaan myöhemmin.

MUUMIMAINEN ELÄMÄ

Tove Janssonin luomat muumit ovat seurallista väkeä. He rakastavat viettää aikaa yhdessä, nauttia aterioista saman pöydän ääressä ja tehdä yhdessä tutkimusmatkoja luontoon. Jos mitään ei tapahdu, on parasta itse järjestää toimintaa. Pieni meriseikkailu tai juhlat piristävät aina mieltä. Muumit nauttivat elämän pienistä asioista. Uuden aamun raikkaudesta, kedon kauneimmasta kukkasesta ja tunnelmallisen auringonlaskun viimeisistä säteistä ennen kuin ne painuvat kukkuloiden taakse. Usein pieni voi olla kaikkein suurin, kun todella keskittyy katsomaan.

Jokainen on tervetullut muumitaloon. Sinisen, korkean ja pyöreän talon ovi on aina avoinna ja pöydän äärestä löytyy tuoli sitä tarvitsevalle. Muumimamma loihtii pöytään herkkuja, hänen pannukakkunsa maistuu jokaiselle, ja Muumipappa uppoutuu mielellään keskusteluihin vieraiden kanssa. Toisinaan kuitenkin myös muumit, kuten moni meistäkin, tuntevat tarvetta yksinolemiselle ja omien ajatustensa kuulemiselle.

THE WORLD OF MOOMINS

Muumitarinat kertovat usein rohkeudesta ja nokkeluudesta. Rohkeudesta tutkia uutta ja astua seuraava askel vaikka ei aivan varmasti tietäisikään minne käpälä olisi parasta seuraavaksi asettaa. Valinta ei ehkä aina osu kerralla kohdalleen, mutta kuinka vähän sillä lopulta onkaan merkitystä. Muumit keksivät kyllä keinon selvitä kiperistäkin tilanteista.

Kertomusten tunnelma on levollinen, lempeä ja hyväksyvä. Erilaisuus ei ole millään tavalla erikoista, onhan muumilaaksoa kerääntynyt asuttamaan kirjava joukko erinäköisiä, -kokoisia ja -värisiä hahmoja. Yhteisöllisyys ja ystävällisyys nousevat esille kirjojen sivuilla. Kaikki saavat tulla mukaan.

MUUMIT LOVILTA

Muumit ja elämän muumimaisuus ovat kulkeneet myös suunnittelijaamme Anne Pason mukana lapsuuden ajoista aikuisuuteen. Tove Janssonin lumoava tapa kertoa tarinaa, kuvailla tapahtumia ja kuvittaa kirjoittamaansa innoitti häntä suunnittelemaan Lovin muumiperheen: Muumipeikon, Muumimamman, Muumipapan, Niiskuneidin, Pikku Myyn, Nuuskamuikkusen ja Hattivatit. Suunnitelun lähtökohtana olivat Tove Janssonin alkuperäiset kuvitukset.

Muumit Lovilta, koottavat muumihahmot: Pikku Myy, Muumipappa, Muumimamma, Nuuskamuikkunen, Muumipeikko, Niiskuneiti ja Hattivatit.

Lovi-muumit ovat läpikotaisin suomalaisia. Suomalaisesta upeasta satumaailmasta inspiraationsa saaneita, suomalaisesta koivuvanerista, omassa pienessä tehtaassamme Jäälissä valmistettuja suloisia hahmoja. Lovi-muumien muoto muodostuu hiljalleen, kun osat asettuvat oikeille paikoilleen. Jokainen otus kunnioittaa esikuvaansa. Kertoo hänen tarinaansa. Olemus on pullollaan perinteistä muumimaisuutta, mutta samalla hahmot on helposti tunnistettavissa juuri Lovi-muumeiksi.

Muumeista on mahdotonta saada tarpeekseen. Kirjoihin on helppoa ja kotoisaa palata uudelleen ja uudelleen. Kertomusten juonenkäänteet ja muumilaakson ihanat otukset vangitsevat seuraansa kerta toisensa jälkeen. Kirjojen riveiltä voimme ammentaa muumimaista viisautta ja asennetta omaksemme. Muumit ovat todella varastaneet sydämemme.